středa 2. dubna 2014

05          BRUŠPERK – MAPOVÉ ZACÍLENÍ
Jak už nadpis napovídá, tento článek bude již zaměřen zcela adresně na naše město. Pokud ale chceme pochopit nejen prostorové, ale i sociální, demografické, a mnohé jiné vazby, musíme alespoň v krátkém kroku poodstoupit o několik měřítek - na úroveň mikroregionu až regionu.

Širší vztahy


Na této jednoduché skice si můžeme uvědomit několik zásadních skutečností. Především jde o polohu Brušperku vůči nedaleké Ostravě, Frýdku-Místku a Příboru. Brušperk se nachází téměř uprostřed pomyslného trojúhelníku spojnic těchto nesrovnatelně větších obcí. Plynou z toho dvě věci. Ta první je, že pokud člověk „něco“ potřebuje, má na dosah hned několik plně vybavených destinací. Proto celkem logicky v Brušperku najdete občanskou vybavenost (instituce, prodejny apod.) pouze takovou, pro kterou se nevyplatí každodenně někam dojíždět – škola, školka, z obchodů potraviny, drogerie, atd. Ale kupříkladu autosalon byste v našem městečku hledali marně. Další věcí plynoucí ze skici je fakt, že se Brušperk dostal mimo hlavní regionální komunikace a zatím není nic, co by z Ostravy do Příboru jedoucího turistu donutilo ve Staré Vsi na Brušperk odbočit a zastavit se zde. Teda pokud se zrovna nerozhodne navštívit Hukvaldy.


Vztahy a návaznosti na okolní obce


Když se zaměříme na Brušperk a jeho vztah vůči okolním obcím, vidíme, že tvoří společně s obcí Hukvaldy, Rychalticemi, Fryčovicemi a Starou Vsí pomyslné perličky navlečené na šňůře jediné komunikace. Historicky to lze opět odvodit situování obcí podél řek, či potoků. Jednak jde o výše zmíněnou linii, rovněž o přes kopec nacházející se Trnávku a Kateřinice či Příbor, Skorotín, Mošnov a Petřvald. Jedinou výjimkou je Krmelín a Staříč. Tyto přirozené vodící linky sledují povětšinou i silniční komunikace mezi jednotlivými obcemi.


Není od věci vyrobit si i skicu docházkové, případně dojezdové vzdálenosti do okolních obcí a především zkusit se zamyslet i nad důvody, proč (za čím) právě „tam“ by měli lidé chodit či jezdit. Případně jestli už tam nechodí a jak často. Jednak nám to může pomoci pochopit stávající pohyby našich spoluobčanů, ale především taková skica pomůže při výhledovém uvažování, které trasy např. posílit, či upravit, nebo kterými se naopak příliš nezabývat.  

Žádné komentáře:

Okomentovat