úterý 29. dubna 2014

07          BRUŠPERK – ROZBORY # 2
V sedmém příspěvku mého miniseriálu o Brušperku se podíváme na dvě další důležité analýzy a v následném příspěvku se pokusím udělat celkovou sumarizaci všech předcházejících skic - analýz (respektive naznačení, jakým směrem by se skutečné analýzy měly ubírat), abychom se dobrali nějakého vypovídajícího závěru.

Funkční vybavení města


Pod pojmem funkční vybavení si můžeme představit veškeré veřejnosti sloužící objekty. Ať už to budou veškeré obchody, služby, administrativa, úřady, školy, zařízení pro sport, odpočinek, rekreaci, atp. Výše uvedená skica nám takováto místa zobrazuje a nejdůležitější věc, kterou nám sděluje, je koncentrace funkcí. Jednoduše řečeno kde a jak hustě se jednotlivé funkce nacházejí. Na první pohled pak snadno zjistíme, že nejvíce je občanská vybavenost zastoupena v centru města kolem náměstí, méně pak kolem základní školy a ještě jedno „hnízdo“ máme na jižním okraji města. Ok, víme to, vidíme to a jak to tedy uchopit. Pokud budeme chtít cokoliv někde realizovat – od novinového stánku po výrobní halu, bude zřejmě výhodné situovat tento záměr tam, kde se nachází již teď co možná nejvíce potencionálních zákazníků, jednoduše tam, kde to žije, tam, kde už „něco“ je. Pokud bude chtít najít jiné vhodné místo, pomůže nám taková skica odhadnout, kde bude nejvhodnější navázat na stávající zavedené komunikační trasy lidí. Taky přehledně vidíme, jestli náhodou za rohem nemá soused konkurenční pneuservis. Pokud ano, tak si místo pneuservisu otevřeme autodíly a máme (oba – já i soused) vyhráno. A pokud autodíly nechceme, půjdeme tam, kde nás konkurence nejméně ovlivní.
Rovněž se zde uplatňuje princip, který jsem si pracovně nazval „Sypání haldy“. Jednoduše vyjadřuje to, že budeme-li posilovat centrální část, obecně jádro, s jeho zvětšováním se se nám souběžně bude zvětšovat i spádová oblast.



                                                                 Obrázek 1 – „Sypání haldy“

Pro ohniska lidských aktivit je to poměrně výstižné přirovnání. Pokud se znovu podíváme na skicu, zjistíme, že se tento princip pěkně uplatňuje v praxi. Tak proč jít proti němu, že. Z tohoto pohledu (bez ohledu na všechny ostatní souvislosti) je rovněž stavba sportovní haly a krytého bazénu vedle Základní školy Vojtěcha Martínka v Brušperku naprosto v pořádku. Dochází k posilování jádra a rozšiřuje se tak i akční rádius. Vedle školy máme kromě fotbalového hřiště s lehkoatletickým zázemím i multifunkční sportovní halu, nyní se zde buduje i krytý „skoroplavecký“ bazén a najednou zde máme sportovní centrum zajímavé nejen pro okolní obce. Rovněž i přestěhování základní umělecké školy je z tohoto hlediska v pořádku. Další pěkný příklad je také na jižním okraji města, kde hned vedle stavebnin sídlí několik stavebních firem, stolařství, čalounictví a pneuservis. Naprosto ukázkově doplňující se funkce. Poslední a největší jádro je samozřejmě náměstí, kolem něhož je logicky koncentrace funkcí největší, v blízkosti se rovněž nachází sídlo obecního úřadu.

Sakrální stavby


K neopomenutelným stavbám patří rovněž stavby sakrální, jichž je v Brušperku poměrně hojně. Kromě samotné vlastní hodnoty jak historické, tak duchovní, mohou plnit funkci přenesenou, například mohou sloužit k orientaci, mohou se k nim odkazovat například naučné stezky po městě apod.
U kaple sv. Antonína na Borošíně a u kaple Sedmibolestné panny Marie se rovněž konají poutě, což může mít vliv na výše uvedené funkční uspořádání ve městě.
Středobodem církevních staveb je samozřejmě farní kostel sv. Jiří, pro něhož platí vše výše uvedené.

ZDROJE:
Obrázek 1       AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. http://www.lmt.cz/ [online]. [cit. 29.4.2014]. Dostupný na WWW: http://www.lmt.cz/cz-solidifikace-a-homogenizace.php





Žádné komentáře:

Okomentovat